26.9.2014 - Veľké stretnutie spisovateľov: 2/2 - Hlavný program

29 septembra


V prvej časti som vás previedla zámkom a teraz prichádzam s tým, kvôli čomu to celé vzniklo. To vám bolo tak. Spisovateľka Nata Sabová založila v decembri 2012 blog, v ktorom sa venovala len jednotlivým autorom. Nakoniec z toho vznikla celá blogová encyklopédia súčasných slovenských spisovateľov, čo je podľa mňa výborná vec a tlieskam jej za výborne vykonanú prácu. Ono to totiž nie je len tak, jednotlivé "profily" je potrebné aktualizovať. Kto sa v encyklopédii nachádza, má tam svoju fotku, zoznam diel s anotáciami, či videá ku knižkám... Pre väčšie zobrazenie kliknite na fotky.

Kým na to zabudnem, tak tu je odkaz, aby ste si prípadne hneď aj mohli vyhľadať autora:

Hneď na začiatku napíšem, že s Natou sa poznám osobne už nejakú tú dobu, nie je to prvá akcia, na ktorú ma pozvala, takže aby ste to nepochopili tak, že sa vyjadrujem neúctivo, keď vynechávam pani pred jej menom :-).
Vráťme sa teda k akcii, na ktorej sa v jedno piatkové popoludnie zišlo 38 spisovateľov z blogovej encyklopédie (vrátane jej zakladateľky), aby ju spoločne symbolicky pokrstili. Stretnutie bolo prístupné aj verejnosti, kto chcel, sa tu mohol zastaviť. O hudobné spestrenie sa postarali FidliCanti, ktorých som mala už tento rok možnosť vidieť na MFF na Myjave. Dievčence zo Štefanova zaspievali pesničku na konci prvej skupiny spisovateľov, ktorú uzavrela práve Nata Sabová, a ktorá bola zložená špeciálne pre účely tohto stretnutia   a pridala sa k nim aj samotná Nata :-). Túto päticu tvorila dlhoročná priateľka samotnej hostiteľky, jej dve dcéry, neter a kamarátka jednej z dcér.
Kým začal hlavný program, mohli sa spisovatelia a hostia spolu porozprávať. Ja som túto časť využila na fotenie zámku a porozprávala som sa po tom. Uvedomila som si, že som si nevypýtala ani jeden podpis do svojej brožúrky vydanej pri príležitosti stretnutia. Ešte sme sa najedli, pomaškrtili a paráda mohla začať. O guláš sa postaralo OZ Smolenice pre ľudí a bol fakt výborný a ostatným prispeli do vienka aj samotní hostia. Jednotlivých spisovateľov najprv predstavili na striedačku po skupinách dvaja moderátori, a to pán Ján Jakubec a pani Eva Žofčíková, s ktorými už Nata v minulosti spolupracovala, či už na besede, alebo inom podujatí. A tu už prichádzali samotní autori pekne jeden po druhom na pódium, kde pani učiteľke Sabovej prezentovali svoju domácu úlohu, ktorou bolo priniesť si na krst niečo im blízke a povedať nám všetkým, čím encyklopédiu pokrstia. Najviac išli na odbyt pierka :-).

FidliCanti z Horných Orešian
Dievčence zo Štefanova + Nata



Ján Jakubec
Eva Žofčíková a Ján Jakubec

Nata Sabová

Najprv niečo o hostiteľke, autorke encyklopédie a hlavnej moderátorke... Všetky jej romány (Zuzanina skrytá tvár; Ochrankyňa; Neodolateľné vábenie; Hry o lásku) sú mysteriózne ľúbostné romány, určené najmä pre ženy, prípadne pre dievčatá od 15 rokov. Príbehy sa odohrávajú v súčasnom reálnom prostredí, ktoré je ovplyvňované "vecami medzi nebom a zemou". Ale inak je každý o niečom inom, a aj miera mysterióznosti je rôzna.

Nata Sabová

Teraz by mali ísť za sebou všetci zúčastnení. Zopár záberov mi musela poskytnúť Andrejka, lebo som ešte vysedávala vo vnútri, ostatné sú už moje. Vyššie som síce uviedla link, ale dovolím si napísať aspoň k všetkým zúčastneným zopár slov, ktoré sa nachádzajú aj v brožúrke, a ktorými boli predstavovaní.

Silvia Antalíková

Autorka románov Čo môžu muži, môžem aj ja a Racioláska začínala vlastnými rozprávkami a kresbami, ktoré pospájala zošívačkou. Neskôr získala niekoľko ocenení v literárnych súťažiach, bola v redakcii školského časopisu... Jej tvorba je určená pre všetkých zvedavcov, ktorých zaujíma život a všetky strasti a slasti v ňom. Má osobitý štýl, nadhľad a čierny humor.

Silvia Antalíková

Bea Bazalová

V žiadnej z jej kníh (Ako na hojdačke; Láska na druhý pokus; Obraz; Nemiluješ, zomrieš) nechýba láska, ktorá je podľa nej najdôležitejšou veličinou v živote. Vďaka dávke napätia patria jej knihy medzi tie, ktoré prečítate jedným dychom. Môcť svojimi príbehmi vyvolať v čitateľkách emócie považuje za dar, pozitívna spätná väzba robí jej život krajším.

Bea Bazalová

Dada S. Brezovská

Medzi spisovateľmi je nováčik, no už prvou knihou Rozlúčka s (ne)slobodou presvedčila, že má čitateľom čo povedať. Je to psychologický román, hrdinky sú realitou oplieskané ženy, čo sa odráža v ich zmýšľaní, konaní a vyjadrovaní. Svoje životné príbehy však berú s nadhľadom a vtipom a ukazujú iným, ako sa nezložiť, keď všetko nejde podľa ich predstáv.

Dada S. Brezovská

Eva Dedinská

Hlavnou témou všetkých jej románov (Zmätok v srdci; Až na dno; Budem tvojimi očami; Keď slzy liečia) je život láska, starosti, medziľudské vzťahy. Do každého príbehu vkladá niečo zo seba. Vníma svet cez pocity, úsmevy i slzy, preto sú jej príbehy veľmi emotívne. Verí, že v jej knihách čitatelia nachádzajú útechu, pochopenie a možno aj rady.

Eva Dedinská

Vojtech Czobor

Pátra po neskreslenej histórii rímskokatolíckej cirkvi, po jej pochybeniach i zásluhách. Keďže nie je najmladší, čerpá z mnohých vlastných zážitkov, ktoré vkladá do života postáv svojich románov (Potomkyňa, Hrdzavý kríž). Vo všetkých jeho dielach je kus reality i dávka fikcie. Vytvorenie rozhrania týchto dvoch fenoménov však necháva na samotnom čitateľovi.

Vojtech Cobor

Kristína Falťanová

Vo svojej tvorbe (Modlitba za hriech) sa snaží pridržiavať „pravidiel života“. Tie sú občas kruto realistické, niekedy prekvapivo náhodné, inokedy zas šialene vášnivé, no tiež podmanivo nežné... Hoci píše prevažne pre ženy, je si istá, že by neuškodilo, keby po jej knihe siahli aj muži. Snáď sa o ženách, citlivých a vnímavých bytostiach, dozvedia čosi nové a užitočné.

Kristína Falťanová

Marcela Gaľová

Vo svojej tvorbe, z ktorej sa do rúk čitateľov dostala jej prvotina Alternatíva, sa snaží opísať snahu človeka o pretvorenie vlastnej osobnosti v dynamickom, miestami akčnom kontexte súčasného sveta biznisu, politiky... Píše pre všetkých, ktorí pri čítaní knihy hľadajú rozptýlenie i napätie, oddych a trocha zábavy, no nebránia sa ani vážnejším otázkam o živote.

Marcela Gaľová

Lenka Gahérová

Keďže sa dej jej kníh (Čas nových nádejí; Kým nejde o život; V Pekle sa neplače a i.) odvíja od skutočných udalostí, radia sa medzi romány súčasnej reality. Autorka do nich vkladá humor v akejkoľvek forme a situácii. Píše tak, aby mala čo povedať ženám, mužom, mládeži i deťom (TriDé z 3.D). V románe Tiene minulosti si vyskúšala i detektívny žáner.

Lenka Gahérová

Geri D. Gerhátová

Jej detským snom bolo napísať vlastný príbeh ako naozajstná spisovateľka a ten sa jej splnil vo forme humorne ladeného príbehu Fox River. Píše zväčša detektívky zo slovenského prostredia (Biely reťazec; Osud; Vodník; Madam). Výnimkami sú tínedžerský román venovaný myšlienke sexuálnej odlišnosti (Sme tu!) a biografia ruštinárky z PASA Levice (Keep Smiling).

Geri D. Gerhátová

Andrea Gregušová

Venuje sa tvorbe pre deti a mládež (Červík Ervín; Operácia orech a iné dedkoviny). Jej poviedka Ako si Kubo obzeral svet bola aj zdramatizovaná. Tvrdí, že kniha je bránou do čarovného sveta rozprávok a fantázie, ktorý je otvorený každý deň a celý deň. Pre každého a celkom zadarmo ponúka krásne zážitky, zábavu, poučenie i liek na smútok a boľačky.

Andrea Gregušová

Jana Chorvátová

Autorku básnických zbierok Príťažlivosť zemská - príťažlivosť ženská; Pečatenie chvíle; Slováci poslovia slova; Dávkovanie nehy možno charakterizovať ako duchovne spriaznenú osobu s umením slovesným, hudobným a výtvarným. Prostredníctvom svojej tvorby a recitácie dávkuje nehu a vypovedá o citoch predstaviteliek nežného pohlavia všetkých vekových kategórií.

Jana Chorvátová

Ondrej Herec

Je zakladateľskou osobnosťou slovenskej teórie fantastiky. Jeho odborné texty, oživené jemnou iróniou, predstavujú literárnu fantastiku i jej vizuálne formy v historickom, sociálnom a kultúrnom kontexte. Je autorom knižných publikácií, ako Fantastika a realizmus, Cyberpunk – vstupenka do tretieho tisícročia, Dobre organizovaný netvor, Netvor a i.

Ondrej Herec

Vita Jamborová

Píše hlavne dobrodružno-romantické príbehy s prvkami krimi, detektívky a thrilleru (Ja ti to vrátim; Srdcová dáma). Má veľa ohlasov nielen od čitateliek, ale aj od čitateľov-mužov, hlavne na knihy Stráž ma, mafia nezabúda a Nevera ako dôvod. Román Som bosorka je na rozdiel od ostatných fantasy, ale tiež v ňom nechýba dobrodružstvo, rozlúštenie záhady a láska.

Vita Jamborová

Dana Janebová

Vo svojich básnických zbierkach Moje ruky sú láska; Odsúdená na lásku; Tvoje oči sú Cesta opisuje vzťah muža a ženy, ktorí prešli zamilovanosťou, láskou a napokon dospeli k rozchodu. Stotožnenie sa s jej básňami môže pozornému čitateľovi pomôcť pochopiť pocity iných i seba samého. Jej intímna lyrika je určená pre všetkých, ktorí nepohrdnú poéziou.

Dana Janebová

Ondrej Kalamár

Je aforista a poet. Jeho básnické zbierky (Bezdotyková fáza času; Moje potichu) sú určené pre dospelých čitateľov s detskou dušou a aforizmy, bonmoty a sentencie (O.K.mihy; Vypadnuté z O.K.) sú pre všetkých. Knižka Pivo u Chárona... je dokumentárnym textom, plným autentických dialógov, ktorý vykresľuje osobnosť autorovho priateľa Joža Urbana.

Ondrej Kalamár

Oľga Kohútiková

Jej zbierky básní (Zo života obyčajnej ženy; Život prúdi ako rieka; Aj napriek osudu) tvoria jednoduché básne pre dospelých o živote obyčajnej ženy. Tvorba pre deti zahŕňa básničky a veršovanky (Kde sa rodí šťastie; Poď si čítať, maľovať; Vymaľuj si básničku), hádanky (Hádaj, kto je to, čo je to?) i hravou formou napísanú abecedu (Abeceda pre radosť).

Oľga Kohútiková

Agi Jankuláková

V jej prozaických básnických zbierkach (Bod zlomu; Anjel — Hold mužom, ktorí obohatili môj život; Bublifuk; Srdculienka-Smiechulienka) si každý nájde niečo, čo ho osloví. Odzrkadľuje sa v nich jej vnútorný svet plný vnemov a láska k najbližším a všetkému živému. V románe Tango v slabinách sa zamerala hlavne na postavenie ženy v spoločnosti a jej emocionálny dopad.

Agi Jankuláková

Miroslav Kapusta

Je poet a aforista, ktorý sa vo svojej tvorbe (Tŕne a lupene; Iný už nebudem; Nulová gravitácia; Všetko je AFORIZIAKUM) snaží vyjadriť pocity a názory, v pohľade adekvátnom svojmu veku a nažitému, v ktorom iba odráža reálny svet — bez príkras. Je určená pre čitateľa, ktorý už dávno prešiel prvoláskami, prvosklamaniami a ktorý už od života dostal zopár faciek.

Miroslav Kapusta

Slávka Koleničová

Je autorka spoločenských románov Nádej stratených duší; Víťazné prehry a Kvarteto. Inšpiráciou pre jej príbehy je sám život, ľudia, ktorých stretáva, a situácie, ktoré sa okolo nej dejú. Zvyšok dotvorí fantázia. Jej knihy majú happyendy, pretože si myslí, že drám a nešťastí zažívajú ľudia dosť v bežnom živote a ona ich chce svojou tvorbou potešiť a povzbudiť.

Slávka Koleničová

Zuzana Kuglerová

Prevažnú časť jej tvorby tvoria historické romány a povesti, ktoré opisujú rôzne obdobia slovenskej histórie, ako napríklad bosorácke procesy (Čarodejnica z Petrovíc), predhistorické obdobie Keltov (Dcéra Riečnej panny), vojny medzi Osmanskou ríšou a Rakúsko-Uhorskom (Rytier a zbrojnoš); ale i svetové dejiny (Beda porazeným; Zlatá reťaz boha Sobeka).

Zuzana Kuglerová

Kristína Mišovičová

Svoj prvý román Nezabudni milovať začala písať ako 17 – 18-ročná, ale až počas materskej dovolenky ho celý dokončila a poslala vydavateľstvám. Odvtedy píše takmer nepretržite a pri jej románoch (Keď raz pochopíš; Len láska pozná odpoveď; Vráť mi moje sny; Čakanka) si môžu ženy oddýchnuť pri romantickom, ale i napínavom a vzrušujúcom čítaní.
Kristína Mišovičová

Martina Monošová

Svoju tvorbu (Klišé; Zlodeji bozkov; Lekcie z nenávisti; Miluje, nemiluje, idem a i.) charakterizuje ako príbehy z reálneho života, určené predovšetkým ženám. Dúfa, že čitateľky v jej knihách nájdu inšpiratívne myšlienky, dôležité pre vnútornú slobodu a životnú rovnováhu, aby napokon pochopili svoju vlastnú unikátnosť a hodnotu.

Martina Monošová

Andrea Novosedlíková

Prvotným podnetom na jej písanie bola humorná satira, ktorú napísala počas pobytu v nemocnici. Do svojich románov (Nesmiem to vzdať; Prebúdzanie) zakomponovala situácie z bežného života, ale i príbehy, o ktorých sa hovorí, momenty, ktoré rezonujú v éteri. Je to kombinácia pravdivých, vymyslených a prifarbených udalostí, ktoré prináša sám život.

Andrea Novosedlíková

Noro Ölvecký

S písaním začal pomerne nedávno, keď poslal do súťaže svoje poviedky a dve boli vybrané do knihy Krimipoviedky. Tento prvý úspech v ňom prebudil vášeň k písaniu a čoskoro vyšiel jeho román Na krídlach duše. Je to skutočný príbeh psychicky týranej a ponižovanej ženy, v ktorom si čitatelia nájdu všetko, čo má dobrá kniha mať. Lásku, sklamanie, nádej aj napätie.

Noro Ölvecký

Monika Pálušová

Autorka románu Fakbuk.com píše o veciach, o ktorých sa ani v neslušnej spoločnosti nehovorí - ako prežiť psychiatriu, ako prežiť manželstvo, v ktorom sa kríva na pravdu, o homosexuálnych vzťahoch inak heterosexuálnych mužov, o týraní detí, o dobrom jedle a sexe, po ktorých ostáva plno prázdnoty... Ale hlavne o tom, ako nájsť silu vymotať sa zo seba samej.

Monika Pálušová

Silvia Pilková

Nepíše romány, poviedky, básne ani knižky pre deti. Pri jej knihách sa nám v ústach zbiehajú slinky. Píše totiž varení. No nielen o ňom, ale aj o zvykoch a tradíciách. V 7-dielnej sérii Poklady slovenskej kuchyne sa zameriava na regióny Slovenska, ich tradičné jedlá a históriu. V pripravovaných knihách si pre zmenu berie na mušku zahraničie a ich tradičné kuchyne.

Silvia Pilková

Jana Pronská

Nie darmo si svojou tvorbou vyslúžila titul „nekorunovaná kráľovná slovenskej historickej romance“. V jej románoch z obdobia stredovekého Slovenska (Zlatníkova chovanica; Hriech prvej noci; Zradená ľúbosť; Prekliata láska; Kliatba a i.) sa stretneme s hradnými pánmi, rytiermi, pôvabnými devami, manželstvami z rozumu a nad všetkým stojacou láskou.

Jana Pronská

Ľubomír Piro

Autor románov zo súčasnosti Keď láska bolí, aj chlapi plačú; Ľadová vášeň a Prekliati láskou je človek, ktorý si cení život, pretože ten patrí všetkým. Má v srdci lásku, pretože tá predsa patrí každému. Je presvedčený o tom, že na svete nie je nič krajšie, ako milovať a byť milovaný, a práve tieto aspekty tvoria ústredný motív jeho románov.

Ľubomír Piro

Soňa Rebrová

Jej prvou knižkou bola praktická príručka pre tehotné mamičky. Za ňou nasledovali romány, ktoré rozoberajú citlivé tematiky života, reálne osudy ťažko chorých detí a ich rodičov (Ema), príbeh ženy, ktorú poznačilo nešťastné detstvo (Miluj ma, ak to dokážeš), či príbeh troch generácií žien, do životov ktorých zasiahla druhá svetová vojna (Odsúdená pre život).

Soňa Rebrová

Gabriela Revická

Tvorba G. Revickej je rôznorodá. Zahŕňa knižné publikácie o krásach a zaujímavostiach Slovenska (Ukážem Ti Slovensko), literatúru pre ženy, ktoré majú rady humor a dokážu si vytvoriť nadhľad v partnerstve (Momenty zo života vydatej ženy) i knihu pre tých, ktorých fascinuje ženská energia, ženská sexualita a majú radi rozhovory (Juliet a tá druhá).

Gabriela Revická

Enja Rúčková

V jej tvorbe prevládajú predovšetkým romány pre mládež - príbehy zo skutočného života, často podložené zážitkami autorky alebo jej priateľov (Čo koho do toho; Risknem to s punkerom; Žuvačkový kráľ; Láska na dvoch kolesách; Môj nevlastný brat; Karambol). Most kolibríkov sa zaraďuje do žánru fantasy a Očistný debakel je už určený pre dospelých.

Enja Rúčková

Lena Riečanská

Jej prvým dielom bola súkromná knižka venovaná rodine Potulky po Austrálii. Po podpore priateľky začal vznikať román Trojlístok z internátnej izby, po ktorom nasledovali ďalšie (Karolína, neblázni!; Nebo, peklo, raj; Čerešňa na šľahačku; Nikdy mi nebolo lepšie). Jej romány sú o láske, sklamaniach, priateľstvách... všetkom, čo prináša život.

Lena Riečanská

Katarína Soyka

Autorka románov Sklený vrch; Lokaj; Vlčí brat a Posledná Pozemšťanka píše vyslovene len science fitcion a fantasy, predovšetkým fantasy romance. Venuje sa ženskej túžbe po láske. Spolu so svojou spisovateľskou kolegyňou L. Štiblaríkovou vedú vydavateľstvo Hydra, v ktorom vydávajú nielen svoje knihy, ale dávajú priestor aj iným autorom.

Katarína Soyka

Lenona Štiblaríková

Jej tvorba (Šťastlivec; Astrálny pútnik; Bratislavská bludička) je určená ľuďom, ktorí majú radi fantasy a sci-fi. Jej hrdinami sú väčšinou ostrí muži, ktorí sa s rovnakou vervou vrhajú do problémov ako do náručia krásnych žien a až príliš neskoro si trieskajú hlavu o stenu, keď zistia, kam sa dostali. Na prikorenenie "duševnej potravy" využíva humor a sarkazmus.

Lenona Štiblaríková

Peter Valo

Jeho tvorbou (Juj, keby tak Psiare mestom boli...!; Orgie bez Tibéria; Zabíjal som štát; Čierny humor v bielom plášti a i.) si na svoje prídu čitatelia, ktorí majú radi literatúru faktu s vojensko-historickou a lekárskou tematikou, i tí, čo sa radi zasmejú. Jeho literárne a scenáristické záujmy sa totiž pohybujú medzi humoreskou až satirou a literatúrou faktu.

Peter Valo

Miroslava Varáčková

Má slabosť pre poéziu, ale jej tvorbu tvorí próza určená predovšetkým pre young adult. Je verná novým, originálnym témam. Polovica jej kníh patrí do žánru fantasy a mystery (Anjeli noci; Sprevádzačka; Obchodníci s nádejou; Prežila som svet). Druhá polovica sú príbehy zo života (O lásku sa neprosí, Hriech v mene života, Tri kroky do pekla; Láska z ulice).

Miroslava Varáčková

Marek Zákopčan

Jeho tvorbu možno charakterizovať ako „všehochuť“. Na svojom konte má totiž román určený pre pre nežné, romantické ženské duše (Zradná vášeň), krimipríbehy Mesto tieňov môžu čitatelia poznať z televízie, Nevinní zmätkári a Zachovajte paniku! sú komédiami pre všetky vekové kategórie a Plamene hriechu sú historicko-dobrodružný román.

Marek Zákopčan

Marek predstavovanie uzavrel a prišla na rad časť darčekovo - gratulačná. Natka mala kedysi veľkú zbierku porcelánových bábik a okrem iného jedna na pripomenutie tohto koníčka prišla aj na zámok ako poďakovanie za jej úsilie. Pani hostiteľka dostala aj vlastnú kresbu, ktorú pre ňu nakreslila spisovateľka Oľga Kohútiková a podarovala ešte počas jej predstavovania. Po darčekoch prišla na scénu za doprovodu FidliCantov torta so 101 sviečkami a nakoniec každý encyklopédiu pokrstil tým, čo si priniesol. Nasledovala tombola, presun do zámku a nakoniec nočná prehliadka zámku. Na konci príspevku nájdete krátke video, v ktorom si môžete vypočuť úvodnú pesničku, niektorých spisovateľov, tortu aj samotný krst. Vo videu sa mihnú len niektorí spisovatelia, keďže som zároveň aj fotila, bolo to trochu náročnejšie na stíhanie.


predseda OZ Smolenice pre ľudí- Pavol Púchly





kresba od Oľgy Kohútikovej











Hoci bola moja prítomnosť na poslednú chvíľu ohrozená, nakoniec sa mi na miesto doraziť podarilo a veľmi som si to užila. Prvý krát som tým smerom cestovala vlakom, pričom som sa pri vystupovaní v Smoleniciach musela pousmiať, keď mi hlavou preletela myšlienka "Cítim sa ako Bianka." (pozn.: hrdinka Natinej knihy Hry o lásku). Kým z domu som odchádzala za bubnovania dažďa a pohľad z vlaku na zámok ma trochu vystrašil, ako bol obklopený mračnami, nakoniec akcii prialo aj počasie, spŕchlo ešte pred oficiálnym začiatkom a dokonca na chvíľu vyšlo aj slnko.  Vďaka všetkým ľuďom, ktorí boli v organizácii stretnutia zainteresovaní všetko klapalo ako hodinky, ľudia sa bavili a toľko usmiatych ľudí pokope som nevidela už dávno. Nie je nad to, keď sa nájdu ľudia, ktorí pre dobro veci spravia maximum. Rozhodne bol výsledok práce takýchto ľudí viditeľný aj v tomto prípade, vďaka čomu im môžem touto cestou odovzdať poďakovanie za skvelú akciu a atmosféru, a to som tam bola ako obyčajný hosť. Samozrejme ďakujem aj Nate za pozvanie. Veľmi rada som sa opäť stretla aj s Kikou Mišovičovou a Mirkou Varáčkovou, ktoré mi robili hlavnú spoločnosť a ostatnými, ktorých som spoznala na Banbyčitariáde minulý rok.

To by bolo všetko, sme na konci a ja sa s vami lúčim.

Pekný deň!


Mohlo by sa páčiť

0 comments


Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.